icon find

Torma Orsolya - komplex terapeuta, Helen Doron tanár, 2 gyerekes édesanya

Torma Orsi, a balatonlellei Helen Doron Nyelviskola vezetője, különleges nő. Olyan, mint aszélvész-kivéve persze, hogy ő sosem rombol. Jön, lát és két mosoly között észrevétlenelsimít és helyre tesz minden.

Ő egy jelenség.Orsi eredeti szakmáját tekintve konduktor-tanító, s bár most már elsősorban nyelvtanárkéntaktív, elköteleződése a segítés és fejlesztés iránt örök. A mai napig kettős életet él, hiszendélelőttönként támogatja a Balatonlelle és környéki babák fejlődését,délutánjait pedig ahelyi gyerekek angol nyelvi tanítása teszi ki.

Babaangol vagy angol kisiskolásoknak? Orsinak egyre megy, vérében van az oktatás-nevelés. Ez a 2:1 működés a Tormaorsiság lényege, hiszen miközben tornáztat ésmondókázik, több nyelven is szót ért a babákkal, az angol ovisoknak szóló foglalkozásainpedig nemcsak a nyelvtudást, hanem a szabályos ceruzatartást és a hangokra bontásiképességet is rendre ellenőrzi. Számára a gyerekek az elsők és nem ismer lehetetlent, haróluk van szó. Ami azt illeti, kifejezetten szereti a kreatív és járatlan utakat mind anyelvtanításban, mind a magánéletében.

Miután befejezte tanulmányait a Pető Intézetben, nyakába vette a világot, hogy közelrőlnézze meg magának az USA-beli oktatási rendszert, tapasztalatokat szerezzen Angliában,majd keresztül-kasul bejárja Brazíliát-miközben nem mellesleg az ország legelitebb angolmagániskolájának integárciós tevékenységét koordinálja. Sokat látott és még többet tanult,remekül beilleszkedett. Mégis hazajött, mert úgyérezte, gyermekeinek kell majd a családbiztonsága, melyet itthon kaphatnak meg leginkább. Ennek előnyeit pedig nemcsak Orsicsemetéi, hanem a Lelle-környéki gyerekek is kiélvezhetik, hiszen kolléganőnk tudása éslelkesedése értük áll minden nap csatasorba.

Feltettünk neki öt villámkérdést, hogy még jobban megismerhessétek őt.

Szerinted miért jó tanárnak lenni a Helen Doronnál?
5 éve vagyok itt nyelvtanár és még mindig imádom! Igazi kint is, bent is helyzet, hiszen bárrendszerben működünk és van támaszunk, a magunk ura is lehetünk. Ajándék, hogymindkét hivatásomban kiteljesedhetek.

Mi a titkos fegyvered?
A humor. Tudok, merek és szeretek nevetni, ez pedig sok-sok nehézségen átsegít.

Szülőként mi az, ami számodra nehéz (volt) a gyereknevelésben?
Amikoraz első gyermekem született, nehezen találtam egyensúlyra az anyai szerepemben.Mindent én akartam csinálni és lelkiismeretfurdalásom volt, ha csak egy percre is átadtammásnak az irányítást. Ma már boldogan átadnám a kormányt, de a gyerekeim teljesenátlagos kiskamaszok, így a konfliktusok elsimításában néha még szükség van rám.

Mit gondolsz a gyerekek korai fejlesztéséről, legyen az akár torna vagy babaangol?
Az idegrendszer különleges műszer, melynek finomhangolásához gyakran van szükségkülső segítségre. Mint minden másban, ebben is az egyensúlyban hiszek. Fontos leszögezni, hogy míg a babaangol látszólag csak egy izgalmas és érdekeskikapcsolódás a babának és a mamának, valójában egy rendkívül összehangolt, komplextanulási folyamat, s mint ilyen, hasznos is. A babát számos inger és tapasztalat éri, így tanula világról. (A Helen Doron módszert tipikusan fejlődő babák tanítására dolgozták ki, deatipikus fejlődés esetén is működőképes lehet.)

Konduktorként az esetleges fejlődési elmaradások, vagy korrekcióra szoruló tevékenységekfelismerése a feladatom, ami egészen más terület. Egészében véve azt gondolom, hogyidőben kell lépni és korán kell megkezdeni a fejlesztést, vagy a tanulást. Mindig épp akkoralendülettel, ami éppen akkor belefér és jólesőa kicsinek és a szülőnek egyaránt.

Ha választhatnál, mi lenne a te szupererőd?
Nem kell választanom, nekem már van! Igazi minden lében két kanál vagyok, aki nemfogadja el a nemet és addig kutat, míg megtalálja a tökéletes megoldást. Mi ez, ha nemszupererő?!

És hogy miért mondjuk el róla ezt a sok mindent Nektek? Azért, mert Orsi egy új, átfogóprojektbe kezdett a Helen Doron Nyelviskolahálózat berkein belül: ezentúl blogt ír!

Minden hónapban górcső alá vesz majd egy-egy fontos és sok szülőtfoglalkoztató kérdést,hogy mindannyian biztosak lehessetek abban, hogy gyermeketek fejlődésében minden alegnagyobb rendben van. Trükkök, tippek, praktikák és hasznos tanácsok a gyermekeknevelésében hamarosan a HD Orsi blogban! Tartsatok velünk!

Szakértőnk válaszol

Az adataid megadásával itt teheted fel kérdésedet Orsinak.
A válaszát hamarosan ezen az oldalon olvashatod. Köszönjük az érdeklődésedet!

Angol nyelvtanulás óvodában?

A nyelvtanulás fontossága mára a gyermeknevelés megkérdőjelezhetetlen igazsága. A szülők igényeinek kielégítésére egyre többféle ovis angol, mondókás angolozás és angol nyelvű kiegészítő tevékenység érhető el. Ezek, bár hasznos és kedves elfoglaltságok, nem nyújtják azt az átgondolt, komplex és kipróbált tudásanyagot, melyet a Helen Doron nyelviskolák tíz hónap át tartó, negyven alkalmas ovis angol foglalkozásai képesek megadn

Több

Miért NE gyakorolj a gyerekkel a nyári szünetben?

Hisszük, hogy a nyári szünetben lazítani kell, hiszen gyereknek lenni manapság nehéz. Iskolaidőben vár rájuk a rengeteg feladat, sok-sok tanóra, különfoglalkozások, nyelvtanulás, sport… Mind fontos, egyiket se lehet kihagyni. A feszített napirend viszont módszeresen gyilkolja a szabad játékra fordítható időt és a spontaneitást. Mindig van valamilyen kell, valami kötelező és valami muszáj.

Több

Az apák szerepe a mindennapokban

Vajon mi az oka annak, hogy az apák szerepe mintha eltörpülne az anyáké mellett, ha a gyermek egészségéről vagy iskolai előmeneteléről van szó? Noha a 21. század egyik “vívmánya” a családon belüli szerepmegosztás, a gyereknevelést illetően még mindig erősen tartja magát az a nézet, hogy az az anyák dolga.

Több